Beregning av strøm for lading i borettslag / sameie og bedrifter

Kalkulatoren gjør det enkelt å beregne behovet for strøm basert på antall ladestasjoner / punkter, og hvor mye effekt hver enkelt kan få samtidig ved lading i større ladeanlegg som eksempelvis i borettslag / sameie / bedrifter. Merk at kalkulatoren ikke tar høyde for funksjoner i ladesystemer som har last- og fasebalansering. Vår erfaring viser at det er svært sjeldent at 20 biler lader samtidig per 63A kurs, men enkelte ønsker raskere lading og kalkulatoren gjør at du kan simpelt beregne antall ladestasjoner per kurs ut i fra hvor mye effekt (kW) som skal være tilgjengelig samtidig (samtidsfaktor).

Vår generelle anbefaling er at én kurs på 63A/3-fase vil dekke inntil 15-25 ladestasjoner ved bruk av intelligente ladesystemer som automatisk last- og fasebalanserer mellom ladestasjonene for optimal utnyttelse av den tilgjengelige kapasiteten.Effektavgift

Borettslaget og sameiet kan risikere å betale høye effektavgifter til netteier grunnet elbillading. Effektavgiften er avhengig av kursstørrelsen og den totale effekten og varierer mellom netteiere, dog er fellesnevneren at høyere total ladehastighet (total effekt) medfører høyere effektavgift.

Majoriteten av borettslagene og sameiere har foreløpig god strømkapasitet ettersom et mindretall av beboerne lader bilene. Dersom man ikke nedjusterer den totale effekten, betyr det at beboerne får ladet raskt, men det medfører også høye effektavgifter. Hensikten med et ladeanlegg bør være at man lader hurtig nok til at alle får fulladet bil hver morgen, ikke hurtigst mulig for enhver pris.

Hafslund som er Norges største netteier regner effektavgiften ut fra den timen den siste måneden med høyest effekt. Effektavgiften varierer gjennom hele året, men er i gjennomsnitt cirka 100 kroner pr. kilowatt pr. måned.

Grensen for effektavgiften for et borettslag eller sameiet er avhengig av strømnett (men kan også variere med nettselskapene):

Strømnett Antall ampere Effekt
230V / IT-nett 125A 50 kW
400V / TN-nett 80A 55 kW

 

Eksempel på utregning av effektavgiften

  • Netteier: Hafslund
  • Strømnett: 230V / 3-fase
  • Strøm / antall ampere til elbillading: 200A
  • Total tilgjengelig effekt: 200A x 230V x 3 faser = 80 kW
  • Potensiell effektavgift per måned*: 80 kW x 100 kr = 8000 kr

Borettslaget eller sameiet risikerer en effektavgift fra netteier på 96 000 kr i året. Alternativt inntil 4800 kr i året per bruker hvis det er totalt 20 brukere av anlegget.

*Ved mindre enn 80A / 400V og 125A / 230V er man unntatt effektavgiften

Løsningen på utfordringen

Vi tilbyr ladeløsninger / ladeanlegg som styrer og optimaliserer kapasiteten tilgjengelig slik at man enten unngår eller reduserer effektavgiften uten bekostning av funksjonaliteten og brukeropplevelsen. Dermed får alle fulladet kjøretøyet sitt hver morgen og lave brukskostnader (effektavgift). Det betyr at det kan være store summer å spare for ditt borettslag eller sameie.

 


Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet for å få siste oppdateringer, konkurranser og supertilbud.