Hva er en HAN-port / tilkobling?

Hva er en HAN-port?

Home Area Network (HAN) er en egen fysisk utgang (port) på din nye automatiske strømmåler (AMS-måler) i sikringsskapet ditt. Data fra HAN-porten kan brukes til å optimalisere smarthjem løsninger eller overvåke ditt eget strømforbruk. Informasjonen fra HAN-porten gir eksempel muligheten til å koble til systemer som igjen kobler ut såkalte trege strømlaster i perioder med høy effekt, eksempelvis elbil lading. Det kan også være varmekabler og varmtvannstanken, som kan kobles ut i et par timer midt på dagen uten at du merker det. Men for å kunne bruke smart energistyring optimalt bør du åpne HAN-porten.

Når porten er åpnet får du tilgang til forbruksdata og detaljert informasjon om:

  • strømforbruk i sanntid (real time)
  • strømforbruket siste timen
  • spenningsnivå
  • overskuddskraft (produksjon fra ditt eget anlegg) som tilføres tilbake til strømnettet


Merk at det er kun du som kan lese av dataen fra HAN-porten og at det er din eiendom. Nettselskapet eller en eventuell tredjepart får ikke tilgang til dataene uten at det først er avtalt med deg.
 

Ekstrautstyr gir enda flere muligheter

Når porten er åpnet kan du selv koble til kommunikasjonsløsninger eller smarthjem-tjenester. Da trenger du nødvendig utstyr som kobles på HAN-porten. Eksempelvis kan Easee Equalizer kobles direkte til HAN-porten og dynamisk balansere strømforbruket i samspill med Easee ladestasjoner slik at hovedsikringen ikke går.


Hvor kan jeg finne HAN-porten på de ulike smartmålerne?

Det er hovedsakelig tre ulike AMS / Smartmåler som brukes i Norge og nedenfor har vi markert (rød ring) eller med piler hvor HAN-porten normalt befinner seg på de tre mest brukte modellene. Merk at det er ulike modeller og bildene av strømmålerne kan fravike akkurat den modellen du har.


Aidon logo - Elbilgrossisten AS

AMS-måler - Forklaring - Elbilgrossisten

Aidon AMS Måler - HAN-Port


Kamstrup logo - Elbilgrossisten AS

Kamstrup AMS Smart måler - Elbilgrossisten AS


Kaifa Logo - Elbilgrossisten AS

Kaifa Nuri AMS Smart Måler - Beskrivelse - Elbilgrossisten AS


Hvordan åpner jeg min HAN-port?

For å ta i bruk din HAN-port må denne åpnes av ditt nettselskapet. Fremgangsmåten for å åpne HAN-porten hos de fleste nettselskaper finner du her.

Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet for å få siste oppdateringer, konkurranser og supertilbud.