Ladeguiden: Hva er forskjellen mellom P1 og HAN ?

P1 og HAN-porten er betegnelsen på den fysiske utgangen på smartmåleren din. Denne utgangen gjør det mulig for en forbruksmåler (f.eks. en Equalizer) å lese av strømforbruket i boligen eller bygget i sanntid. HAN-porten er i utgangspunktet stengt og du ta kontakt med nettleverandøren din for å åpne den. P1-porten er vanligvis åpen. Ingen forbruksmålere vil ikke fungere med en lukket port ettersom de får både data (strømforbruket) og strøm for å drifte sanntidsmåleren.


Smartmåleren (AMS-måleren) din vil som regel ha enten en P1-port eller en HAN-port. Dette er stort sett avhengig av hvor du befinner deg. I Norge er det mest vanlig med HAN-port, mens smartmålere i Sverige og Benelux-regionen som regel har P1. Noen land har en blanding av begge. Dersom du er usikker, anbefaler vi at du tar kontakt med din nettleverandør.

Forskjellen mellom HAN og P1-porten ligger i kommunikasjonsmetoden de bruker. Den mest åpenbare forskjellen på HAN og P1 er at de bruker forskjellige kabler til å sende data til en forbruksmåler. I HAN-porten brukes RJ45-kabel, mens P1 bruker RJ12.

 

P1 / RJ12

HAN / RJ45

P1-porten er en litt mindre port også kalt en nederlandsk P1-port. Den samme formfaktoren som brukes for stasjonære telefoner. RJ45 er den samme kabelen som internettkabelen din. Denne vil passe den norske HAN-porten.

 

Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet for å få siste oppdateringer, konkurranser og supertilbud.