Ladeguiden: Valg av ladestasjon

Valg av ladestasjon er avhengig av hvilket strømnett og størrelsen på inntaksikringen / hovedsikringen din og hvor mye av dette du kan tildele til ladestasjon(ene).


Hvilke strømnett finnes?

Dette er hovedsakelig to forskjellige typer strømnett. 

IT (Isolated Terra) finnes i cirka 75 prosent av i Norge, og består av enten 1-fas (2 ledere) eller 3-fas (3 ledere) pluss jord (PE). Det er 230V mellom hver av lederne og transformatorens nullpunkt er ikke jordet, men er beskyttet med et gnistgap mellom nullpunkt og jord. Dermed er det ingen såkalt null-leder. For å konvertere fra IT til TN må man bruke en transformator.

TN (Terra neutral) brukes i nesten hele Europa, og rundt 25 prosent av norske strømabonnenter har dette. TN består av fire ledere (tre faseledere og én null-leder) pluss jord (PE). Dette gjør at en kan hente ut 230V mellom hver av hver faseleder og null-leder, samt man får 400V mellom hver faseledere.


Har jeg IT- eller TN-strømnett? 

Hvis det ikke står et klistremerke med f.eks "IT" (230V), "TN-C" (400V) eller "TN-S" (400V) på sikringsskapet du skal trekke strømmen i fra, kan du sjekke inntakssikringen / automatsikringene.

IT eller TN nett 

 

Hvor stor strømkurs kan jeg få?

Når du har først funnet ut hvilket strømnett du har må du finne ut hvor stor strømkurs du har kapasitet til å legge frem. Hvis du ikke er helt sikker på at du har tilstrekkelig kapasitet vil vi anbefale deg å tilkalle en elektriker for befaring eller sende et bilde av sikringsskap og kursfortegnelse til oss. De fleste vil kunne normalt legge frem minimum én 16A strømkurs. En fremtidsrettet tanke er også å investere i en 32A ladestasjon som kan justeres til 16A eller ønsket strømstyrke, og dermed har du muligheten for å tilpasse ladestasjonen til strømkursen som er mulig å legge frem fra sikringsskapet. Alle våre ladestasjoner på 32A er justerbare ned til 16A og kan dermed brukes både på 32A og 16A.

Nyere smarte ladestasjoner har nå muligheten for dynamisk lading som tilpasser seg forbruket i huset og dermed kan alle få inntil 32A lading så fremt en har en hovedsikring på 40A eller mer. Velger du en slik ladestasjon vil du automatisk kunne få maksimal hastighet så fremt strømkursen er på 32A. 


Hvor stor strømkurs og antall faser bør jeg velge?

Det anbefales å legge frem størst mulig strømkurs ut til ladestasjonen(e) som kapasiteten tillater og høyeste antall faser som er tilgjengelig. Med andre ord, har du mulighet for 32A, 3-fas (enten 230V eller 400V), så legg dette frem fra sikringsskapet. Selv om din nåværende bil f.eks. kun støtter 1-fas, så det mer fremtidsrettet å legge frem en 3-fas løsning hvis du har dette tilgjengelig. Samtidig er sannsynligheten for at din neste bil vil kunne støtte flere faser være stor og dermed gi mulighet for hurtigere lading. En ladestasjonen merket med 400V/3-fas (TN) er kompatibel med IT-nett og mulig å installere på 230V 1- og 3-fas strømnett (IT).


Hva er 1-fas, 2-fas og 3-fas?

1) 1-fas kobling er tilkobling mellom N-leder og én faseleder, enten L1, L2 eller L3 og gir 230V i et TN-nett (400V). I et 230V IT-Nett er 1-fas kobling mellom to faseledere og disse kobles fortsatt L1 og N.

1-fas kobling illustrasjon

2) En såkalt "2-fas" kobling er tilkobling mellom L1, L2 og L3 i et IT-nett (230V) til henholdsvis L1, L2 og N i en 400V ladestasjon. Nedenfor har vi illustrert en «2-fas» tilkobling av en ladestasjon som er utviklet for 400V / 3-fas (TN), men tilkobles til 230V / 3-fas (IT).

3-fas tilkobling ladestasjon 2-fas kobling illustrasjon

 

 3) I et TN-nett kan du trekke 3-fas på to måter:

3a) Deltalast: kobling mellom L1-L2-L3 som gir 400V mellom faselederne.

3b) Stjernelast: kobling mellom N-leder til henholdsvis L1, L2 og L3 som gir 230V mellom faseleder og N.

3-fas lading illustrasjon

Lading av elektriske kjøretøy i et 400V TN-nett gjøres med stjernelast som illustrert i bildet ovenfor.

Tabellen nedenfor viser oversikt over antall faseledere, N-leder og jord ved TN og IT-nett.

Pkt.  Strømnett Spenning Tilkobling L1 L2 L3 N-leder PE (jord)
1) TN 230V 1-fas X X X
1) IT 230V 1-fas X X X
2) IT 230V 2/3-fas X X X X
3a) TN 400V 3-fas X X X X
3b) TN 230V 3-fas X X X X X

 

Trenger du råd angående installasjon av ladestasjon eller ladepunkt? Sjekk vår installasjonsguide her.

Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet for å få siste oppdateringer, konkurranser og supertilbud.