Ladeguiden: Ordboken for elbil og plug-in hybrid eiere

Det er mange nye uttrykk og forkortelser hvis man er ny til lading og ladbare kjøretøy. Vi har laget en liten søkbar ordbok som forklarer de fleste forkortelsene knyttet til elbil og plug-in hybrid.


Forkortelse Forklaring Mer informasjon
AC Alternating Current (AC), eller vekselstrøm på norsk. Det refererer til elektrisk strøm som endrer sin retning (polaritet) syklisk med tiden, slik at positive og negative øyeblikksverdier er gjentagende, og slik at middelverdien av strømmen over tid er lik null. Ordet brukes også generelt som en benevnelse for et elektrisk kraftsystem med vekselspenning. Det motsatte av vekselstrøm er likestrøm, der strømmen og spenningens polaritet ikke skifter. Denne strømtypen brukes ved normallading som når du lader fra stikkontakt, ladestasjoner, industrikontakter osv. Les mer
ACC Adaptive Cruise Control. Med ACC aktivert vil kjøretøyet tilpasse farten og satt avstand etter forankjørende bil.
Adapter En ledningsovergang, fra f.eks. 32A blå CEE til 32A rød CEE.
AP Autopilot (AP) og er knyttet til selvkjørende egenskaper. Bilen må ha både maskinvare og programvare på bilen for at den skal ha autopilot. Man kan velge å kjøpe bil uten AP på en ny bil. Man kan da senere oppgradere med programvaren for å få AP, gitt at maskinvaren er på plass.
BEV Battery Electric Vehicle (BEV) er en type elektrisk bil som utelukkende bruker energi lagret i oppladbare batteripakker. Med andre ord - en elbil.
CCS Combined Charging System (CCS) er navnet på den Europeiske standarden for hurtiglading. Ofte kalt CCS Type 2. Standarden tillater ladeeffekt på opptil 350 kilowatt.
CCS-Tesla adapter Eiere av eldre Model S og X kan få etterinstallert utstyr for å kunne benytte et CCS-adapter, slik at også disse kan lade på CCS. Alle nye superladere Tesla skal sette opp i Europa, fra og med våren 2020, vil kun ha CCS-uttak.
CEE Dette refererer til industriell pluggstandard, også kjent som "blå (eller rød) plugg". Brukes ofte for å gi høyere strømstyrker og spenninger enn det som er typisk for husholdningsstikkontakter. Blå CEE-plugger er vanligvis for enfasestrøm (230V), mens røde er for trefasestrøm (400V).
CHAdeMO Japansk hurtigladingstandard og er utbredt i det asiatiske markedet og dermed vanlig blant biler fra Asia. CHAdeMO er forkotelse for «CHArge de MOve» og er en referanse til at det er hurtiglading.
DC Direct Currect (likestrøm). Likestrøm er den typen som blir brukt ved hurtiglading. Man omgjør vekselsspenning (AC) fra strømnettet til likestrøm i hurtigladestasjonen.
Destinasjonslading Destasjonslading er lading som skjer ved eksempelvis kjøpesenter, treningssentere og hoteller.
DU Drive Unit og er motoren i elbilen.
EB Elektrisk bil - Skiltnummerserie fra Statens Vegvesen for elektriske kjøretøy (f.eks EB 43357).
Effekt Effekt måles i watt (W) eller kilowatt (kW). Eksempelvis: • Ladeeffekt — jeg lader med 3,7 kW, 22 kW, 118 kW • Bilen yter maks 320 kW (ca 420hk) på Tesla Model S P85 • Har begrenset regen på 30 kW ettersom batteriet er kaldt
Elbil Elektrisk bil
Estimert rekkevidde Bilens estimerte rekkevide basert på tidligere energiforbruk.
EV Electric Vehicle. Engelske ordet for elbil. Er også skiltnummerserie fra Statens Vegesen for elektriske kjøretøy (f.eks. EV 43357).
FSD Full Self Driving. Funksjon som skal kunne gi helt selvkjørende egenskaper.
FW Firmware, eller fastvare på norsk.
HPC High Power Charging. Forkortelse for lynladere som yter mer enn 150 kW.
Hurtiglading Lading som skjer med høy effekt (kW). Minimum 43 kW eller mer.
Hybridbil Kjøretøy som benytter seg av flere energikilder. En vanlig kombinasjon er elektrisk drivlinje og bensin. Disse kan ikke lades eksternt.
ICE Internal Combustion Engine - en fossilbil. Ikke elektrisk bil.
Kontakt Betegnelse på kontakten som er på veggen eller i bilen.
kW Kilowatt og er enheten for effekt. Brukes om ladeeffekten på ladestasjoner og styrken til bilens elmotor.
kWh / kWt Kilowatt hour (kWh) eller kilowattime (kWt). Enhet for mengde energi (strøm) og brukes ofte ved batteristørrelsen og elbilens forbruk.
Ladbar hybrid Også kalt plug-in hybrid. Kjøretøyet benytter seg av flere energikilder. En vanlig kombinasjon er elektrisk drivlinje og bensin. Batteriet kan lades opp eksternt.
Ladeeffekt Forteller hvor høy effekt du lader eller kan lade din bil med. Ladeeffekten oppgis i kW (kilowatt).
Ladestasjon / ladeboks / veggbokser / hjemmelader Synonymer for en ladestasjon (enhet) som gir sikker og hurtig lading av elektriske kjøretøy - både elbil og plug-in hybrid.
Ladestolpe En stolpe der ladestasjonen kan monteres.
Lithiumbatteri En type batteritekonologi som benyttes i de fleste elbiler.
Mode 1 / Mode 2 / Mode 3 / Mode 4 Forkortelse for «charging mode» og definerer ulike lademoduser knyttet til lading.
Normallading Innebærer lading av elektriske kjøretøy med «lav» effekt. Definieres som effekt mindre enn 22 kW og foregår normalt hjemme eller på arbeidsplassen.
OTA Over The Air. Et uttrykk brukt i forbindelse med programvareoppdateringer gjort trådløst, enten via telefonnettet eller WiFi.
PHEV Forkortelse for Plug-in hybrid electric vehicle. Oversatt er det ladbar hybrid.
Pigtail Kabel med åpen ende (løse ledere) og plugg/støpsel på den andre enden.
Plugg Betegnelse på støpselet/pluggen som kobles til ladekontakten i bilen.
Rekkevidde Hvor langt et kjøretøy kan reise uten å tilføre ekstra energi.
RFID Radio Frequency IDentification. RFID-kort/brikker brukes for trådløs identifisering av brukere og fungerer som adgangskontroll.
SC Service Center, verksted for Tesla.
Schuko Referer til pluggen/støpselet som brukes til en vanlig stikkontakt. Ofte kalt husholdningsstøpsel.
Semi-hurtiglading Defineres som ladeeffekter mellom 22 kW og inntil 43 kW.
SOC State of Charge. Forteller hvor mye energi batteriet har og bilene oppgir dette enten som % eller antall kilometer rekkevidde.
Støpsel Betegnelse på støpselet/pluggen som kobles til ladekontakten i bilen.
SuC Super Charger. Tesla sitt superlader nettverk.
Type 1 Ladestandard som brukes på eldre og asiatiske biler for lading via vekselsstrøm.
Type 2 Ladestandard som brukes på nyere og europeiske biler for lading via vekselsstrøm.
UMC Universal Mobile Charger. Brukes om ladekabelen som følger med Tesla sine biler og har flere adaptere.
Wallbox Engelske ordet for ladestasjon. Monteres ofte på vegg eller stolpe.

Er det noen ord eller ordtrykk du mener som mangler på listen? Send oss en kort melding på hei@elbilgrossisten.no eller via chatten.
Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrevet for å få siste oppdateringer, konkurranser og supertilbud.